“Es tracta d’un nou concepte de treball i això encara costa”. Ho diu Lluís Verdaguer, responsable de CV Projectes, matriu d’Effitronix, una empresa que ha llançat al mercat un producte que ha de servir per predir les incidències en un procés de fabricació. “Perquè”, afegeix Verdaguer, “la predicció és el futur”. Ell ho compara amb les persones. És millor, diu, curar una malaltia incipient que quan ja és greu. Amb aquesta idea, la seva empresa, de 19 anys d’antiguitat i que va començar com a taller d’electrònica i mecatrònica, ha optat per un producte que fa manteniment integral continu 24 hores – d’aquí el nom de Mico24.
Uns sensors convenientment posats en la línia de producció permeten seguir en temps real i a distància a través d’internet si hi ha cap avís d’incidència. Effitronix és qui programa, qui rep la informació, qui l’analitza i qui la controla al mateix temps que l’empresa que la té instal·lada. “Els responsables del manteniment”, diu Verdaguer, “tenen una feina complicada i amb aquesta eina els hi volem facilitar”.
La clau està a ajustar la informació per conèixer qualsevol incidència abans que sigui més greu i “es perdin temps i diners”. Així, el sistema pot detectar si la temperatura d’una màquina no és adequada o si s’està desfent un cargol. Amb un avís via missatge electrònic i un mapa a l’ordinador format per “semàfors que diuen si la situació és en verd, en groc o en vermell, la persona encarregada pot accedir a la imatge real de la màquina o del punt d’incidència”.
Verdaguer explica que el sistema permet un estalvi econòmic i energètic perquè “detecta també mals usos de l’energia o mals funcionaments”. A CV Projectes hi treballen 9 persones i facturen uns 600.000 euros. El nou producte, que va tardar dos anys a desenvolupar-se, ja està instal·lat en algunes empreses com a La Farga Group de les Masies de Voltregà, i tot i que la crisi fa que “la inversió de les empreses vagi més lenta” Verdaguer és optimista i pensa fins i tot en la internacionalització d’aquest producte.
Article publicat a el9nou.